ثبت شرکت تعاونی

شرکت تعاونی چیست؟

اگر قصد ثبت شرکت تعاونی دارید باید بدانید بر اساس ماده 2 قانون شرکت‌های تعاونی، شرکت تعاونی به شرکتی گفته می‌شود که از اشخاص حقیقی یا حقوقی با هدف رفع نیازمندی‌های مشترک و بهبود وضع اقتصادی و اجتماعی اعضاء تشکیل شده باشد. فعالیت این شرکت‌ها از‌ طریق خودیاری، کمک متقابل و همکاری اعضاء، موافق اصولی که در این قانون مطرح است، انجام می‌شود.

انواع شرکت تعاونی

شرکت‌های تعاونی بر اساس نوع فعالیت به دو دسته تقسیم می‌شوند:

  •  شرکت تعاونی تولیدی: شرکتی است که در زمینه‌های مختلفی همچون کشاورزی، دامپروری، پرورش ماهی، صنعت، معدن، شهر‌سازی و … فعالیت می‌کند.
  •  شرکت تعاونی خدماتی یا توزیعی: همانطور که از نام این شرکت مشخص است در حوزه تهیه و توزیع کالا و خدمات فعالیت می‌کند و در تلاش است با کاهش هزینه‌ها نیازمندی اعضا خود را برطرف کند.

مزایای تاسیس شرکت تعاونی

در ثبت شرکت تعاونی در واقع یک عده از افراد با منافع مشترک دور هم جمع شده‌اند و هدف‌شان کاهش هزینه‌های اعضاء است. بدین معنی که کالایی را با قیمت پایین‌تر تولید یا تهیه می‌کنند و با قیمت ارزان به شرکای خود می‌فروشند و هر دو سود می‌برند. نکته‌ای که در ثبت شرکت های تعاونی باید به آن توجه کنید این است که در پایان سال سود چندانی برای تقسیم وجود نخواهد داشت.

از مزایای تاسیس شرکت تعاونی می‌توان به معاف بودن از پرداخت حق‌الثبت، تمبر سهام و مالیات بر درآمد اشاره کرد.

مراحل ثبت شرکت تعاونی

در ادامه به چگونگی مراحل تشکیل و ثبت یک شرکت تعاونی می‌پردازیم.

چگونه شرکت تعاونی تاسیس کنیم؟

تاسیس شرکت های تعاونی بر اساس اقدام مجمع موسس صورت می‌گیرد. تعداد اعضای مجمع عمومی موسس هفت نفر است که سه نفر به عنوان هیات موسس انتخاب خواهند شد و یک نفر نیز به عنوان نماینده تام‌الاختیار به اداره کل تعاون معرفی می‌شود. مراحل تشکیل شرکت تعاونی این گونه است که افراد باید توجیه خود بر ضرورت تشکیل تعاونی را در قالب طرح توجیهی بیان کنند و در آن به اهداف تشکیل تعاونی، تعداد و مشخصات شرکا و مهارت‌های آنان، چگونگی تهیه سرمایه و میزان سهم هر عضو و چگونگی تامین سرمایه، نام بانک و دیگر موارد اشاره کنند.

سپس هیات موسس باید تقاضانامه کتبی جهت کسب موافقت برای ثبت شرکت را به همراه طرح توجیهی به وزارت تعاون تقدیم کند. اگر وزارت تعاون پس از بررسی مدارک با ثبت شرکت موافقت کند موافقت‌نامه کتبی را به همراه نمونه اساسنامه و دیگر فرم‌های مورد نیاز در اختیار نماینده تام‌الاختیار قرار می‌دهد.

در ادامه مراحل ثبت شرکت تعاونی هیات موسس پس از دریافت موافقت‌نامه 2 ماه فرصت دارد اقدامات لازم را انجام داده و مجمع عمومی عادی تشکیل دهد.

برای این کار نیاز است از مراجع مرتبط ( به عنوان مثال وزارت کشاورزی یا مسکن و …) مجوز‌های لازم را کسب کند، اساسنامه را بر مبنای نمونه اساسنامه‌های مورد قبول تدوین کند و به اولین مجمع عمومی عادی تسلیم کند، حسابی در نزد صندوق تعاون یا بانک مورد تایید باز کند، از افراد واجد شرایط جهت عضویت دعوت کند، از کارشناسان رسمی دادگستری برای ارزیابی سرمایه‌های غیر‌نقدی افراد دعوت کند، آگهی اولین مجمع عمومی عادی را منتشر کند، یک نسخه از آگهی را به وزارت تعاون ارسال کند و درخواست حضور ناظر داشته باشد و در نهایت مجمع عمومی عادی را تشکیل دهد.
پس از تشکیل مجمع اساسنامه شرکت تعاونی تصویب شده و هیات مدیره و بازرسان انتخاب می‌شوند.

شرایط ثبت شرکت تعاونی

  • تعداد اعضاء شرکت تعاونی نباید تواند کمتر از 7 نفر باشد.
  • دولت، وزارتخانه‌ها و شرکت‌های دولتی نمی‌توانند در شرکت تعاونی عضو شوند.
  • شرایط عضویت افراد در تعاونی:

✓ تابعیت جمهوری اسلامی ایران
✓ نداشتن ممنوعیت قانونی
✓ خرید حداقل سهام مذکور در اساسنامه
✓ درخواست کتبی عضویت
✓ تعهد به رعایت مقررات اساسنامه
✓ نداشتن عضویت در تعاونی مشابه

دوره انتخاب مدیران در شرکت های تعاونی برای مدیران حداکثر سه سال است. اما دوره بازرسین یک سال خواهد بود.

مدارک ثبت شرکت تعاونی

مدارکی که برای ثبت انواع شرکت تعاونی باید به وزارت تعاون تحویل داد عبارتند از:

  1. اصل مجوز از اداره تعاون
  2. سه نسخه اساسنامه ممهور به مهر اداره تعاون
  3. دو نسخه تقاضانامه تعاونی
  4. دو نسخه شرکت‌نامه تعاونی
  5. دو نسخه صورت‌جلسه اولین مجمع عمومی
  6. دو نسخه صورت‌جلسه هیات مدیره
  7. تکمیل فرم تعیین نام به ترتیب اولویت نام های پیشنهادی
  8. اصل گواهی بانکی مبنی بر پرداخت سرمایه تعهدی (حداقل ۳۵% سرمایه)
  9. تصویر برابر با اصل مدارک احراز اعضاء هیأت مدیره (شناسنامه و کارت ملی)
  10. فتوکپی گواهینامه پایان خدمت نظام وظیفه عمومی یا معافیت

ثبت شرکت تعاونی چند منظوره

همانطور که پیش‌تر توضیح داده شد شرکت‌های تعاونی یا تولیدی هستند یا توزیعی اما در برخی موارد ممکن است هم فعالیت تولیدی و هم فعالیت خدماتی مورد نیاز اعضا و تعاونی باشد. به عنوان مثل شما یک تعاونی پرورش ماهی هستید که در تلاش هستید برای کارکنان خود مسکن تهیه کنید پس شما در واقع یک تعاونی چند‌منظوره دارید.

برای ثبت شرکت تعاونی چند منظوره باید مانند ثبت شرکت تعاونی توزیعی یا تولیدی تمام مجوز‌های لازم برای انجام فعالیت‌ها را کسب کنید.

انواع شرکت های تعاونی چند منظوره

شرکت های تعاونی چند منظوره به دو دسته تقسیم ‌می‌شوند: شرکت های تعاونی چند منظوره خاص و شرکت های تعاونی چند منظوره عام.

در شرکت تعاونی چند منظوره خاص هر کسی نمی‌تواند عضو شود و ظرفیت باید در حد اشتغال اعضا باشد. سرمایه این شرکت باید توسط اعضا تامین شود.

در شرکت تعاونی چند‌منظوره عام عضویت برای همه افراد آزاد است و حداقل نیمی از سرمایه توسط نهاد‌های حقوقی تامین می‌شود.

تعاونی خاص باید حداقل 10 میلیون ریال و تعاونی عام باید حداقل 100 میلیون ریال سرمایه اولیه داشته باشد و 35 درصد از ان را در حساب بانکی خود حفظ کند.

ثبت شرکت تعاونی چند منظوره بسیار خاص و تخصصی است و نیازمند دقت و تخصص فراوان است. توصیه می‌شود برای این کار حتما به دفاتر ثبت مراجعه کنید و از تجربیات آن‌ها بهره ببرید. لازم است بدانید که برای ثبت این نوع تعاونی حداقل باید 7 نفر مشارکت داشته باشند و نباید در هیچ تعاونی دیگری نیز عضو باشند.

در خبرنامه ما عضو شوید.

با دوستان خود به اشتراک بگذارید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *